Jak vybrat freestyle koloběžku

Nakupní rádce - jak vybrat freestyle koloběžku
Jak vybrat freestyle koloběžku.
Na trhu freestyle koloběžek je obrovská spousta modelů. Jak vybrat tu pravou a nemít z toho hlavu jako balón? V tomhle nákupním rádci se společně podíváme na ty nejdůležitější faktory, které byste měli při výběru freestyle koloběžky zvážit. Pomůžeme vám vybrat takovou, která splní přesně to, k čemu má sloužit. Tak pojďme na to.

Jezdec, jeho nároky a bezpečí jsou na prvním místě

Jezdec, jeho charakteristiky a požadavky by při výběru freestylky měly být na prvním místě. Jinými slovy: je potřeba pořídit takový stroj, který majiteli vykouzlí úsměv na tváři při každém pohledu a bude zvládat to, co po něm chce. Jaké vlastnosti jsou u jezdce důležité?

  1. Věk
  2. Výška
  3. Hmotnost
  4. Úroveň dovedností
  5. Cíle

Věk, výška a hmotnost jezdce

Většina jezdců na freestylkách jsou teenageři. Chilli koloběžky jsou od počátku navrženy tak, aby jim perfektně vyhovovaly. Úplně všechny modely mají nosnost 100 kg. Víte, že na návrhu našich freestyle koloběžek se podílejí profesionální freestyle jezdci? Tohle je základní srovnávací tabulka:

ŘadaModel freestyle koloběžkyVýška řídítek/od země (cm)Výška jezdce (cm)Doporučený minimální věkÚroveňHmotnost koloběžky
AllstarBase58 /82do 150od 8 letzačátečník/mírně pokročilý3,5 kg
AllstarRocky58 /82do 150od 8 letzačátečník/mírně pokročilý3,5 kg
AllstarReaper59,5 /84150–170od 8 letzačátečník/středně pokročilý3,8 kg
AllstarReaper Reloaded60,5 /85150–170od 10 letstředně pokročilý/pokročilý4,1 kg
Riders ChoiceArchie Cole61 / 86,5150–170od 10–12 letpokročilý/profi4 kg
Riders ChoiceStreet TNT65 / 95150–170od 10–12 letpokročilý/profi4,1 kg
Riders ChoiceZero64 /88150–170od 10–12 letpokročilý/profi3,62 kg
Riders ChoiceSub Zero66 / 94170+od 10–12 letpokročilý/profi4 kg

Dovednosti a cíle

Z povahy věci jsou freestyle koloběžky určeny k provádění různých triků a stuntů. Kvůli tomu musejí být výrazně odolnější než běžné koloběžky. Zároveň si však musejí zachovat nízkou hmotnost a perfektní ovladatelnost. Řekněme si to hned a na rovinu: Chilli koloběžky jsou navrženy a vyrobeny tak, aby opravdu něco vydržely a poskytly jezdci možnost zažít opravdovou radost ze sportu.

Modely z řady Allstar jsou určené spíše mladším jezdcům, kteří si chtějí freestyle osahat a naučit se základní triky. Riders Choice jsou konstruované tak, aby umožnily provádět i ty nejnáročnější triky jezdcům, kteří už vědí, co a jak. Určitě jste slyšeli o top českém riderovi Matym Pekárkovi. No, tak ten je z našeho týmu a jezdí na Chilli. Stejně tak mistr Evropy Archie Cole ze Spojeného království.

Maty Pekárek Chilli Pro Scooter rider.
Maty Pekárek je hvězda českého freestylového nebe. Jezdí na našich koloběžkách.

Chilli koloběžky nejsou hračky, ale sportovní náčiní

Už byla řeč o tom, že na trhu je freestyle koloběžek spousta. V čem se liší? Kromě designu a rozdílech v konstrukci jsou to použité materiály. A je to stejné jako všude jinde. Praxe oddělí zrno od plev a ukáže, co za to stojí a co ne. Některé jsou pro radost, jiné pro zlost. Předpokládáme, že zájem máte o některou z té první skupiny.

Při výběru freestyle koloběžky je nutné mít na paměti, že jejím primárním revírem jsou skateparky a rampy. Na freestylkách se dělají triky a při doskocích se násobí váha jezdce, která pak nárazově působí na koloběžku. To je pořádná zátěž. Právě v takových chvílích je důležité nejen vypadat cool, ale především to, aby koloběžka zvládla to, co po ní jezdec chce. Hard work, heavy duty. Nejen, že se to nesmí rozsypat, ale musí se to i skvěle, pohodlně a bezpečně ovládat. Koloběžka prostě musí splynout s jezdcem, aby se mohl plně soustředit na jízdu.

Jezdec Regan Wedgebrow z Chilli Pro teamu se právě chystá předvést některý ze svých proslulých triků.
Jezdec Regan Wedgebrow z Chilli Pro teamu se právě chystá předvést některý ze svých proslulých triků.

Na čem u freestyle koloběžky záleží? Materiály a zpracování.

Freestyle koloběžky mají několik základních komponent. Pojďme se na ně společně podívat a vysvětlit si, proč na nich záleží:

  1. Deska: Klíčová součást každé freestyle koloběžky. Je důležité, aby deska koloběžky měla kvalitní konstrukci, která prošla vývojem a testováním v praxi. Proto jsou všechny koloběžky Chilli před uvedením do prodeje testovány Profi Riders týmem s ohledem na typ a kategorii jezdců. Deska by měla mít také dostatečný footspace (prostor pro nohy), který musí být ale vyvážený, protože příliš velká deska může překážet v triku. Hrany desky nesmí být ostré, jinak by se o ně jezdec mohl při provádění triků poranit. Všechny modely Chilli mají desky vyrobené z lehkého hliníku a jejich hrany jsou zaoblené.
  2. Řidítka a řidítková tyč: V našich freestyle koloběžkách instalujeme v závislosti na modelech řidítka ocelová nebo hliníková. Ocelová řidítka více vydrží, proto jsou osazována na koloběžky pro začátečníky a mírně pokročilé jezdce, kterým koloběžka u triků více padá nebo své triky neprovedou až tak dokonale a tím je nerovnoměrně zatěžují. Jejich drobnou nevýhodou je, že jsou oproti hliníkovým o trochu těžší. Hliníková řidítka jsou lehčí a proto se osazují na koloběžky pro pokročilé a profi jezdce. Jen tak na okraj – všechny koloběžky jsou lehké skoro jako pírko.
  3. Gripy: To jsou gumové „návleky“ na řidítka, díky kterým nevyklouzne koloběžka z ruky. Pro 100% kontrolu je u gripů důležitý materiál a tvar, který jezdci vyhovuje.
  4. Hlavové složení/headset: Headset má vliv na to, jak hladce se řidítka otáčejí. Čím snadnější a hladší je otáčení řidítek, tím snadněji se provádějí triky. Naše základní modely mají kvalitní zapouzdřená kuličková ložiska. Top průmyslová ložiska mají u nás i modely pro začátečníky a to už od modelu Chilli Repaer.
  5. Kompresní systém: Tahle součástka je zodpovědná za to, aby došlo ke kvalitnímu stažení vidlice s deskou tak, aby se vidlice neviklala, ale zároveň se plynule otáčela. V Chilli používáme HIC, Spider HIC a SCS. Co to znamená v praxi? Vidlice, deska a řídítka jsou kvalitně spojeny.
  6. Vidlice: Také vidlice se vyrábí z oceli nebo hliníku (podobně jako řidítka) a je upevněna pomocí kompresního systému. Tady není prostor pro kompromisy.
  7. Kolečka: U koleček hraje roli jejich materiál a velikost. Všechny freestylky Chilli mají kvalitní hliníková kolečka (na plast u nás zapomeňte) a průměr od 110 do 120 mm. Tak ať to sviští!
  8. Ložiska v kolečcích: Čím kvalitnější ložiska, tím snadněji se otáčejí kolečka a tím rychleji koloběžka nabere potřebnou rychlost. Všechny naše modely mají osazena skvělá ložiska ABEC-9.
  9. Brzda: Používáme bezpružinkové ocelové flex brzdy. Jsou výrazně trvanlivější než pružinové.
  10. Barva: V tomhle ohledu si u nás přijde na své úplně každý. Barev nabízíme opravdu nepřeberné množství. Rádi bychom však vyzdvihli mimořádně populární neochrome, protože to je neskutečná paráda. Hraje totiž doslova všemi barvami.
Z čeho se skládá freestyle koloběžka.

Poskládat z komponent nebo vybrat konkrétní model?

Tato otázka občas vrtá hlavou zejména pokročilejším jezdcům, kteří se v tématu hodně dobře vyznají. Sestavení vlastní koloběžky z vybraných komponent však ve výsledku bývá také dražší kvůli ceně dílů a potřebné práci. Freestyle koloběžky Chilli však bodují i u jezdců, kteří si až dosud koloběžky stavěli sami, nebo si je stavět nechávali. Kterýkoli z modelů řady Riders Choice už je tak vyspělý, že nadále není nutné stavět koloběžky na míru. Modely Riders Choice splní i ty nejnáročnější požadavky, které jezdec může mít. Jasným důkazem tohoto tvrzení je to, že mistr Evropy v jízdě na freestyle koloběžce, jezdí na kompletu Chilli Archie Cole.

7 výhod freestylek Chilli

Když to průběžně shrneme, švýcarská značka Chilli znamená:

  1. Něco pro každého: začátečníky, pokročilé i nejnáročnější jezdce.
  2. Tyto koloběžky perfektně padnou do ruky a skvěle se ovládají.
  3. Kvalitní materiály, profesionální konstrukční vývoj a perfektní zpracování ničím nenahradíte.
  4. Desítky let historie a zkušeností z vývoje = jsme opravdu na špici.
  5. Nedělejte si starosti s náhradními díly. Máme je skladem.
  6. Chilli jsou ideálním nástrojem pro děti, které chtějí začít s novým sportem, který je navíc cool.
  7. Rádi odborně poradíme s výběrem a v případě nutnosti máme i autorizovaný servis.

Cena freestyle koloběžek

Tak, a jsme u toho. Cena. Víme, že na ní záleží, zvlášť v téhle době. Na trhu je celkem více než 1000 modelů freestyle koloběžek různých značek. Ty nejlevnější seženete za cca. 1300 Kč a nejdražší kolem 9000 Kč. Jestli jste dočetli článek až sem, tak vás tohle téma zajímá a na výběru koloběžky si dáváte záležet. To je skvělé! A na čem záleží nám? Abyste vybrali přesně takovou koloběžku, u které nebudete nákupu litovat ani vy ani ten, komu ji kupujete.

S Chilli je to pěkně ostrá jízda. Spolehněte se.
S Chilli je to pěkně ostrá jízda. Spolehněte se.

Naše koloběžky stojí od 3690 Kč (základní modely Chilli Base) do 7190 Kč (Chilli TNT). Mezi tím nabízíme ještě 6 dalších modelů, které toto cenové rozpětí rovnoměrně vyplňují (viz srovnávací tabulka úplně na začátku článku). A nesmíme zapomenout ani na kvalitní helmy.

Neznáme přesně vaše preference, ale garantujeme vám, že koupí jakékoli koloběžky značky Chilli chybu neuděláte. Pokud si chcete o výběru popovídat, určitě nám dejte vědět, tady je kontakt, těšíme se.

Přejít do e-shopu

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *